Hvordan planter jeg optimalt på balkongen?
La oss slå fast med en gang at planter faktisk kan trives i en beskjeden mengde jord, så lenge de ikke tørker ut, eller plantene drukner i for mye vann omkring rot.
Bortsett fra planter som krever surbunnsjord/rododendronjord, kan du til alle blomster, trær, småbusker, samt fødevarer som grønnsaker og krydderurter, bruke en god vekstjord eller pottejord. Helst økologisk, med mini-leca kuler og leirgranulat blandet i jorden. Det viktigste er at jorden ikke omsettes for fort. Derfor er det bra at mini-leca sikrer en vis luftighet i jorden og leirgranulaten sikrer at det blir utskilt mineraler til jorden, og plantens rotnett over en lengre periode.
Selvvanning, eller kapillærsystem, er viktig når du planter store planter, som du ønsker skal vokse fra år til år. Hvis du er typen som planter grønnsaker og sommerblomster, kan du godt gå utenom kapillærsystemet. Så må du i stedet sørge for å være tilstede, og jevnlig vanne og stelle plantene.
Når jeg planter, gjør jeg det alltid i store selvvanningskrukker, eller i balkongkasser med vannbeholder i bunnen. På den måten sikrer jeg at plantene mine ikke tørster, eller råtner, fordi de enten får for lite, eller for mye vann. Klimakrukken, som Urbangarden har utviklet og designet, er god til dette formål. Andre gode modeller på markedet er selvvanningssystem fra bl.a. Lechuza, Elho og Emsa.
På bilde nedenfor illustreres hvordan selvvanningssystemet, eller kapillærsystemet, fungerer.På bilde vises den fine Klimakrukken fra Urbangarden, som kommer i to størrelser. Potten er produsert i Danmark, i 100% resirkulert materiale.
Lykke til med planteprosjektet ditt!
____________________________
Skrevet for Balcony Living av Boe Sallingboe fra Altan-alferne.dk.
Ønsker du mer informasjon om urbant byliv, kan du søke informasjon på altan-alferne.dk og urbangarden.dk, samt facebook/altan-alferne.
Boe Sallingboe har utgitt bøkene ”Naturen ind i byen” Gyldendal 2016 og ”Naturen forkæler din hjerne” Mellemgaard 2018.