Gratis frakt ved kjøp over kr 5000 | Innfortolling er inkludert

Gourmetkokkens smakfulle jorden rundt-reise

Finnes det noe bedre enn de varme sommerkvelder hvor er grillen tent, og du samles med venner til et deilig måltid utenfor? Ikke hvis du spør den danske gourmet kokk Mikkel Willemoes Andersson.

Utlært på D´Angleterre i København, og et imponerende cv, vitner om Mikkels gang på de finere kjøkken i kongens by.  

Selv elsker Mikkel det uformelle med å grille ute på balkongen sin.

- Det er noe over det enkle med å lage mat utenfor med relativt få remedier og ingredienser. Og at man bare står på balkongen sin og nyter et glass vin – det er det en helt særlig stemning over, sier Mikkel Willemoes Andersson, som i dag er kjøkkensjef på gourmetrestauranten Lalala på Christianshavn i København.

I et samarbeid med oss, har Mikkel komponert fire forskjellige grilloppskrifter, som tar oss med rundt til fire verdenshjørner.

- Min idé med rettene er at det skal være lett å gå i gang med rettene. Samtidig vil jeg gi folk en rundtur i verden og i menykartet.

Rettene tar deg blant annet til Toscanas vakre sletter nord i Italia, det fyrige og pulserende gatekjøkken i Mexico, og under avslappende himmelstrøk i Grekenland.

Sammen utgjør rettene en hel meny som du enten kan utforske enkeltvis, eller gå all in på til den helt store kulinariske grillmeny.

Nedenfor finner du hele samlingen med grilloppskriftene. Avslutningsvis gir Mikkel deg noen gode triks til å grille med en el-grill, som han har tilberedt alle våre retter på.

Velkommen til bords!

Forrett: Grillet grønt med gremulata, parmesan og burrata

Med denne forretten kommer du en snartur til nord Italia, med en grilloppskrift på grillet grønt fra Toscana.

- Det her er en endagsbillett til Emilia-Romagna regionen – også kaldt Italias mage – hvor man typisk produserer ost som nettopp parmesan og burrata, i tillegg til den velkjente mozzarella osten. En klassisk rett for dette området er grillet grønt, hvor italienerne gjerne griller alt det de har i sin kjøkkenhage, og topper med frisk burrata eller mozzarella. I prinsippet kan du bruke alle salgs grønnsaker, alt etter hva det er sesong for, sier gourmetkokken.

 

Fiskerett: Grillet kolmule med brokkolini, saltet agurk og nuoc mam

Med fisken skal vi en tur til det sydøstasiatiske kjøkken, nærmere bestemt Vietnam, som er kjent for sine mange eksotiske gatekjøkken.

- Det vietnamesiske gatekjøkken er et utrolig friskt og velsmakende kjøkken, hvor de friske råvarer tilberedes så lite som mulig. Deretter suppleres det med deilig tilbehør som eksempelvis denne lekre dipping-sausen nouc mam, som passer veldig godt sammen med fisken og de friske grønnsakene, forklarer Mikkel Willemoes Andersson.

 

Kjøttretten: Grillet kylling asado med toppet mais

Syd-Amerika er kjent for sin pasjonerte og varmblodige kultur. Det gjelder ikke minst i matlagingen, hvor det ikke spares på de fyrige smaker. Med kjøttretten tar Mikkel Willemoes Andersson deg med til de varmere himmelstrøk i Mexicos gatekjøkken.

- Denne oppskriften er sammensatt at to retter som begge er veldig alminnelig streetfood i Mexico City. Kylling marineres i en lekker krydret blanding som fremkaller en spicy dyp smak og får skinnet til å karamellisere. Maisen i denne retten grilles, og får en krem som topping. I dette tilfelle brukes quesco fresco, som ifølge Mikkel Willemoes Andersson er frisk, knaser litt, og gir en god tekstur til retten.

Desserten: Grillet druer med drenert yoghurt og honning

Med desserten skal vi en svipptur til Grekenland, men en oppskrift på grillede druer.

- I Grekenland har man tradisjon for å grille druer. Når druene blir grillet, nedbrytes bindevevet, og de blir litt «rosinaktig», fordi sødmen konsentreres. Samtidig får de en deilig smak i skinnet, som karamelliseres. Man kan i virkeligheten bruke mange former for stenfrukt i denne rette, men vindruer er morsomt, og de færreste vet at man faktisk kan grille druer. Samtidig presenterer det seg flott på stilken, fremhever Mikkel Willemoes Andersson.

Tips og triks til å grille med elektrisk grill

Maten i ovenstående retter er tilberedt på en elektrisk grill. Elektrisk grill er ofte velegnet på mindre balkonger hvor grilling med kull og gass kan være ulovlig.

Varm grillen godt gjennom første gang du bruker den – gjerne 30 minutter. Gni deretter risten med papir med litt olje. Det er med til å forhindre at maten brenner seg fast på risten.

Vær oppmerksom på at grillen kjøles ned når du legger kalde matvarer ovenpå. Legg derfor ikke mange ting på av gangen, men grill heller litt og litt.