Gratis frakt ved kjøp over kr 5000 | Innfortolling er inkludert

Vår på balkongen

Vi har lengtet etter varmen, spirene, blomstene og bladene på trærne. Vi har savnet naturens mirakler etter måneder med for lite sol, for få blomster, ingen sommerfugler og ingen tid til noe som helst på balkongen.

Nå åpner endelig sesongen for utendørs plantestell igjen. Plantene har behov for litt ekstraforpleining nå i starten av sesongen, etter en lang vinter i hi. Kanskje har du funnet mye ny inspirasjon gjennom vinteren, og har rikelig å gå i gang med når nye planter skal passes inn i uterommet ditt?  Nå er tiden inne til å ta første skritt for å få rikt utbytte i den kommende sesongen.

Det er nå i mars du kan begynne med for-kultivering for at du f.eks. kan høste poteter to ganger i løpet av sesongen. Du kan også ta en tur til  hagesenteret for å få fatt i de beste krydderurter og gamle stauder.

Vår i vinduskarmen

Hvis du skal ha nye planter på balkongen eller takterrassen, er det nemlig best hvis du finner noen gamle planter - planter fra siste år, krydderurter, stauder, busker og trær som allerede har overlevd de fire årstidene. Nå har de overlevd vinteren, og er dermed mer akklimatiserte. Det er disse plantene du helst skal ha tak i fordi de er mer robuste, og bedre rustet til å klarer de relativt barske forholdene i byhagens potter og balkongkasser.

Hvis du gjerne vil være selvforsynende, er det også nå du skal planlegge kjøkkenhagen. Har du sol på balkongen, kan du prøve deg på å dyrke f.eks:

Agurker, asparges, basilikum, plommer, blåbær, brokkoli, bronsefennikel, sitronmelisse, dill, estragon, fiken, gulerøtter, hagtorn, bringebær, hvitløk, isop, jordbær, markjordbær, poteter, koriander, løk, merian, mynte, oregano, purre, pærer, reddiker, rips, rosmarin, rødbeter, salvie, solbær, timian, tomater, tyttebær, vinranke, epler og erter.

En kjøkkenhage krever sol, noen planter krever le, men med den rette vanning og omsorg, kan de fleste saktens dyrke både frukt, grønt og krydderurter i vinduskarmen og på balkongen. Det er imidlertid lurt å ha i mente hvilken herdighetsone du befinner deg i. Norge er inndelt i 8 herdighetsoner, hvor H1 er sonen med mildest klima og H8 er den med tøffest klima. Frøposer og planter er som regle merket med hvilken soner de vil trives i.

Det er deilig at våren er på vei, og vi igjen kan nyte livet ute på balkong og terrassen igjen!

Ta en titt på Klimakrukken som danske Boe Sallingboe har utviklet, og som er spesielt godt egnet til krukkelivet på balkongen, samt våre balkongkasser og alle våre andre flotte potter og produkter som inspirerer til et frodig balkongliv.

Ønsker du mer kunnskap om urbant hageliv, anbefaler vi å søke informasjon på Altan-alferne.dk, og besøke facebook/altan-alferne

Forfatter: Boe Sallingboe fra Altan-alferne.dk (Foto: Boe Sallingboe, Lone Meldgaard og Jane Pedersen)