Gratis frakt ved kjøp over kr 5000 | Innfortolling er inkludert

Eksperiment med balkongkasser - av Altaneksperimentet.dk

Tekst: Trine Handskemager, Altaneksperimentet.dk

Balkongen er mitt uterom hele sommeren. Så snart det er varmt nok, står balkongdøren åpen.

Det er her jeg sitter med laptopen og skriver blogginnlegg. Det er her jeg tar en lur i ettermiddagssolen. Når jeg har gjester, er det selvfølgelig på balkongen vi drikker kaffe, tar et glass forfriskninger eller spiser et måltid sammen.

Når det er mulig, bruker jeg egendyrkede råvarer i maten. Nyplukket direkte fra balkongen. Avhengig av sesong, kan det være urter, vårløk, tomater, chili, sukkererter, blåbær eller jordbær. De planter som jeg dyrker på balkongen, skal være nyttige på en eller annen måte.

Mat til biene
Om sommeren har jeg planter fra gulv til tak, og på balkongrekkverket henger plantekassene side om side for å utnytte plassen maksimalt.

I år har jeg plantet blomster i blomsterkassene. Jeg synes det er forferdelig at biene våre har det så vanskelig. Det må være rikelig med (usprøytet) mat til de små summende vennene våre. Derfor har jeg så mange forskjellige blomster i blomsterkassene i år.

En av de blomstene som jeg har hvert år, er erteblomster. De gir massevis av herlige og velduftende blomster, og de har den egenskapen at jo flere blomster du plukker, jo flere blomster blir det, så det er også noe å sette i vaser.

Mad til bierne

Saml på frø og bli selvforsynt
På slutten av sommeren, lar jeg blomstene gå i frø. Så samler jeg frø fra de blomstene jeg liker best. Over tid blir du selvforsynt med denne metoden, en metode som kan brukes på de fleste planter.

Fordi jeg samler frø hvert år, bruker jeg nesten ikke penger på planter lenger. Derimot bruker jeg litt ekstra på god organisk jord og gjødsel.

Duftende erteblomster i mange farger og varianter
Når du kjøper frø av erteblomster, er det mange varianter å velge mellom. Det er bare de ettårige som får en god duft.

Erteblomster kan bli flere meter høye. Den sorten jeg har, blir maksimalt halvannen meter høy. Det er likevel mere enn nok til at de kan henge over kanten på balkongkassene hvis de ikke har noe å klatre opp på. Det ser litt vilt ut, men det er slik jeg liker det.

Jeg har lest på nettet at de får flere sidegrener og blir buskete hvis du klipper av toppen. Det kan du gjøre når de er 10-12 cm høye. Klipp rett over det andre eller tredje bladparet. Toppene kan du da kunne plante ut igjen, slik at du dobler antall planter.

Det er første gang jeg prøver denne metoden i år, så jeg fikk vondt i magen da jeg skulle klippe. Men jeg håper på et godt resultat.

Toppe af ærteblomsterToppskudd av erteblomster i vann - Med lidt flaks, slår de forhåpentlig røtter. Så fordobles antall planter.

Mitt balkongeksperimentet, - det er prøving og feiling
Generelt er det meste jeg gjør på balkongen litt av et eksperiment. Jeg kom sent i gang med interessen for å dyrke planter, så alt er prøving og feiling. Heldigvis har både Google og YouTube vært behjelpelige med gode råd. Min nyervervede interesse, samt gleden da noe lykkes, ga meg ideen til å dokumentere resultatene på balkongbloggen AltanEksperimentet.dk.

Stemorsblomster og hornfioler er spiselige blomster
Jeg plantet også stemorsblomster og hornfioler i balkongkassene. De ble også sådd fra frø, som ble samlet inn i fjor høst.

Stemorsblomster og hornfioler er spiselige blomster. Fire-fem hornfioler i salatskålen, så er den pimpet til nye høyder.

Et annet sommerlig tilskudd er hornfioler og små stemorsblomster frosset i isbiter. Server dem for eksempel i en klar en glasskanne med hylleblomstsaft.

(Vær oppmerksom på at de hornfiolene og stemorsblomstene du kjøper, kan være sprøytet. Nok et argument for å dyrke dem selv)

Altankasse med stedmoderblomstToppen er klippet av erteblomsten, så den utvikler grener og blir mer buskete.

Min hemmelige ingrediens
En liten hemmelig ingrediens som står mitt hjerte nær, er hornlevkøy. Det er en bitteliten, lyslilla blomst som ikke ser ut av mye. Til gjengjeld avgir den de herligste kveldsdufter når solen går ned over balkongen.

Hornlevkøy skal sås direkte på voksestedet i mai. Hvis du lar de stå etter blomstringen, kan du høste hundrevis av små valmuelignende frø. Det er nok til både å være selvforsynt OG til å dele med venner og familie som ennå ikke har fått stifte bekjentskap med "nattens dronning"..

NatlevkøjSå Hornlevkøy i nærheten av din yndlings plass på balkongen.

Sørg for å så rikelig og plant dem i nærheten av favorittstedet på balkongen. Den berusende vaniljeaktige duften tiltrekker seg både mennesker og nattsommerfugler. Og det siste glasset med rødvin smaker enda bedre en varm og velduftende sommerkveld.