Gratis frakt ved kjøp over kr 5000 | Innfortolling er inkludert

Vedlikehold av teak

Teak er en flott og holdbar tresort med kvaliteter som gjør tresorten godt egnet til utendørsmøbler. Teak er en hard tresort, og veldig rik på olje fra naturens side. Møbler som er laget i teak, vil derfor ha gode egenskaper til å tåle de skandinaviske værforhold.

Fordi teak er et naturlig produkt, vil det over tid oppstå naturlige forandringer i treet, f.eks. mindre sprekker i overflaten. Ubehandlede teakmøbler vil av samme årsak på sikt få en fin grå patinert overflate. Disse endringer har ikke betydning for holdbarheten – det er kun kosmetisk betydning.

Med den riktige pleie, kan teakmøblene dine holde seg fine i mange år. Vi vil gjerne hjelpe deg på veien, slik at du får glede av møblene i mange år. Derfor komme med noen råd og veiledninger til hva du skal gjøre for å få mest mulig glede av møblene dine.

Valg av behandlingsmetode

Når du anskaffer et teakmøbel, bør du overveie hvilket uttrykk du ønsker at møblene skal ha. Uttrykket kan nemlig bli ganske forskjellig avhengig av hvordan de velger å pleie møblene. Hvis du velger å la møblene stå ubehandlet, vil fargen på teaktreet med tiden forandres til en karakteristisk sølvgrå overflate, som kjennetegner ubehandlet teak. Ønsker du derimot å bevare den varme, rødbrune gløden, skal du gi møbelet regelmessig pleie med teakolje.

Rengjøring

Alt etter hvor du teakmøblene står – om de står under åpen himmel, eller under et halvtak året rundt – vil det kreve varierende pleie. Som regel bør teakmøbler rengjøres og evt. oljebehandles minst én gang om året. Regelmessig rengjøring forhindrer skitt og alger i å sette seg fast, og misfarge treet. Du kan med fordel gi møblene en kjærlig hånd om våren, inne sommeren kommer ordentlig i gang. Til rengjøring av teakmøbler anvendes en fuktig klut eller svamp vridd opp i såpevann. Husk å rengjøre i tre-retningen. Mindre flekker kan ofte fjernes med denne behandlingen. Skyll etterfølgende grundig med rent vann. Gjenta gjerne behandlingen for å oppnå det beste resultatet. Har du mindre flekker som du ønsker å fjerne, kan du bruke fint sandpapir. Skulle alminnelig vask ikke være tilstrekkelig, anbefaler vi å bruke Wood Cleaner.

Behandling med teakolje

Behandling med teakolie skal gjøres innen treet begynner å bli tørt og bleket. For å oppnå beste resultat, er det viktig at møbelet først rengjøres omhyggelig. Når møbelet er helt rent og tørt, kan du slipe overflaten lett med fint sandpapir. Så kan oljen påføres. Unngå direkte sollys når du gir olje. 

Alternativ behandling med Wood Protector eller såpesponer

Et godt alternativ til olje, er å vedlikeholde med Wood Protector. Wood Protector beskytter teakmøblene mot fuktighet og vanninntrengning. Det er en vannbasert trebeskyttelse med miljøtilpasset nanoteknikk.

Behandling med såpesponer er et annet alternativ. Ved behandling med såpesponer, skal du blande 2 dl såpespon med 1 liter varmt vann. Når massen er blandet godt sammen, avkjøles den til massen får en grøtet konsistens. Så påføres «grøten» på møblene med en bomull klut. Gni massen godt inn, innen du skyller grundig med rent vann. Gjenta gjerne prosessen for et ennå bedre resultat. Under den siste behandlingen, skal du ikke skylle med vann. Nå kan du polere overflaten med et rent sandpapir, og den såpehinnen som oppstår, vil beskytte treet.

Værforhold og oppbevaringsmuligheter

Med tiden kan skiftende værforhold og luftfuktighet få treets årer til å reise seg, og skape en ru overflate. Men et fint sandpapir, kan man slipe ned overflaten, så den fremstår glatt. Det kan også forekomme små sprekker i treet. Mindre sprekker påvirker ikke treets holdbarhet – det er kun snakk om snakk om kosmetiske endringer. For å passe best mulig på teakmøbler, anbefaler vi at de oppbevares i et ikke -oppvarmet rom i vintermånedene, f.eks. på et loft eller i en kjeller. Alternativt kan du la teakmøblene stå tildekket utenfor. La overdekningen være litt løs, slik at det kommer luftsirkulasjon, - dette vil forhindre kondens og dannelse av mugg. Husk at møblene skal være helt tørre innen de stilles til vinteroppbevaring.

Følger du ovenstående råd og veiledning, vil du ha glede av teakmøblene dine i mange år fremover.