Gratis frakt ved kjøp over kr 5000 | Innfortolling er inkludert

Balkongmøbler i teak – er det bæredyktig?

Det finnes mange fordommer om teak, og disse bunner dessverre i misforståelser og 30-40 år gamle antagelser om produksjonsmetoder. Her kommer en kort introduksjon til nåtidens teakproduksjon, og litt om vår tilnærming til teak som bæredyktig materiale.

Teak vokser naturlig i tropiske områder i Asia. For mange år siden ble det drevet hensynsløs rovdrift på nettopp denne type tre. Særlig store teaktrær ble felt uten hensyn til miljø og dyreliv, fordi store trær har en større mengde av det ettertraktede kjernetre, enn de yngre og mindre trær. Denne grove hogsten av teaktrær ga teak, med rette, et ry for ikke å være bæredyktig, men direkte skadelig for de lokale biotopene i Asias tropiske områder. 

Dessverre er det fremdeles en utbredt fordom at teaktre ikke er et bæredyktig materiale. Disse fordommene er det imidlertid ikke hold i lengre. Det er nå innført veldig skarpe restriksjoner for import av teak til EU. Det enkelte produkt, for eksempel en balkongstol, skal kunne spores tilbake til nøyaktig det treet som er felt. All den teak vi bruker i produksjon av våre balkongmøbler, kommer fra plantasjer hvor man aktivt har plantet teak. Plantasjene overholder FSC (Forest Stewardship Council) krav til bærekraftig produksjon. FSC en global, ideell organisasjon som setter standarder for hva som er en ansvarlig forvaltet skog, både miljømessing og sosialt. FSC stiller bl.a. krav om at trefelling foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Fordi produksjon av teaktre nå er kraftig regulert gjennom FSC, bruker vi fremdeles teak i våre balkongmøbler. Reguleringene stiller bl.a. krav om at trefelling foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Men det er ikke bare produksjonsmåten som gjør teak til et bæredyktig materiale. Hardheten og kvaliteten til teak, gjør det også til et langtidsholdbart materiale, og møbler i teak er svært motstandsdyktig i et norske klima, med skiftende vær, og våre fire årstider. 

Det er altså med god samvittighet du kan kjøpe og bruke våre teakmøbler.

Se vårt store utvalg av teak balkongstoler her
Se vårt store utvalg av teak balkongbord her
Se vårt store utvalg av teak blomsterkasser her