Gratis frakt ved kjøp over kr 5000 | Innfortolling er inkludert

Bark, yteved og forskjellige graderinger av kjernetre – bli klokere på teak-jungelen

Teak er ikke bare teak. Det er faktisk en jungel av forskjellige kvaliteter og graderinger. Her kommer en rask gjennomgang av de forskjellige teak-kvalitetene du kan støte på når du skal kjøpe balkongmøbler. 

Teak er særdeles velegnet til produksjon av utendørsmøbler, da treet er meget oljeholdig og har soppnedbrytende egenskaper. De naturlige oljene gjør også treet uspiselig for skadedyr som termitter. Det er et materiale som ikke nødvendigvis behøver mye vedlikehold. Hvis du velger å ikke olje balkongmøbler i teak, vil de få en grålig nyanse med tiden. Denne patinaen har selvfølgelig sin sjarm. Hvis du vedlikeholder teakmøblene dine med teakolje, beholder treet sin mørke og varme glød.

Teaktre inndeles i forskjellige kvaliteter, nemlig kjerneved, yteved (splint) og bark. 

  • Kjerneved er den innerste og dermed den beste delen av teaktreet. Fargen er ensartet mørk brun eller rødlig, og har en overflate som kan virke nesten skinnende. Kjernetre inndeles i ytterligere to graderinger, hvor man skjelner mellom Grade A eller Grade AB (hvor det er tillatt med en mindre mengde lyst tre). Grade A teak kan stå ubehandlet, eller få olje, og holdbarheten på denne kvaliteten kan vare i helt opp til 50 år. 
  • Yteveden er den delen av treet som ligger mellom kjernen og barken. Yteveden er full av levende celler, og det er der vann og næringssalter sendes fra roten opp til bladene. I det levende treet er yteveden godt beskyttet mot råte og insekter. Etter hogst vil treets aktive beskyttelse forsvinne, men vedens åpenhet for vann gjør den lite motstandsdyktig mot for eksempel råte og insektangrep. Yteved er lysere enn kjerneveden, og kvaliteten kalles gjerne Grade C.
  • Barken sitter naturligvis ytterst og skal beskytte yteveden og kjernetreet mot uttørking, infeksjoner og fysiske skader. I tillegg leder den de organiske vekststoffene fra bladene videre til grenene, stammen og røttene. Barken fra teaktre har visstnok gode medisinske egenskaper, men kan ikke brukes i møbelproduksjon.

Her er den klare forskjellen mellom mykt og veldig olje rik
kjerneved og mer tørt, og derfor lysere, splint.

Det lages mange billige møbler i Grade C-kvalitet, men holdbarheten er dessverre ikke særlig imponerende, og treet har en tendens til å sprekke. Typisk koster denne kvaliteten 1/10 av hva møbler laget av kjernetre koster.

Hos Balcony Living bruker vi utelukkende teak av kvalitet A eller AB – aldri den dårlige C-kvaliteten. 

Se vårt store utvalg av teak balkongstoler her
Se vårt store utvalg av teak balkongbord her
Se vårt store utvalg av teak blomsterkasser her