Hva kan jeg plante hvis balkongen ligger i skyggen?
Det er en lang planteliste til skyggefulle steder. Felles for disse plantene er at den mørkegrønne farge går igjen i de fleste plantene. Men det er stor variasjon i plantenes tekstur, bladform og blomster, i tillegg er mange av dem eviggrønne. Med andre ord, man kan skape et hyggelig frodig miljø, selv om man ikke kan sitte i solen.
Når man skal ta tak i det skyggefulle uterommet, er det en god idé å tenke i annet enn fargerike blomster. I stedet skal man skape fornemmelse av rom og dybder ved å tenke i bladform og tekstur. Og særlig ved å tenke på skyggehagen som et helårs arrangement, i stedet for å sikre en kulørt blomstring 3-5 måneder i året.
Min største inspirasjon til å bearbeide naturen på solfattige steder er hentet fra Japan. De japanske hager er verdenskjente for deres harmoni og naturlighet, og hva de færreste vet, så er de ofte anlagt i halv- eller helskygge under større trær, med planter som trives i skyggefulle miljøer. Hagene bli dermed en fryd for øye året rundt, selv om blomster og pang-farger er relativt sjeldent.
Harmoni kan designes, og her spiller gjentagelse av elementer en viktig rolle, fordi det beroliger øyet hvis noe gjentas i synsfeltet. F.eks. kan du lage små øyer av enkle farger rundt omkring i det eviggrønne miljø, som å bruke lime-fargen fra forskjellige planters blader til å gå igjen flere steder, uten at det behøver å være den samme art eller plantesort. Eller du kan bruke plantesorter hvor bladene har lyse kanter, f.eks. Hosta, som finnes i mange varianter med hvite eller gule kanter på plantens store blader. Det er også en effekt som vil lyse opp i et mørkt hjørne, eller som bunndekke under et større tre
Hvis man han plassmangel i uterommet, noe som mange som bor innenfor bygrensen faktisk har, så er det forskjellige muligheter for å få plantelandskapet til å virke større enn det faktisk er. Prøv å plasser planter så de største er bakerst, og de minste foran, på samme måte som man jobber med dybde perspektivet, ved å plante de mørkeste farger foran, og de lyse planter bakerst. Så kan øyet vandre i det landskapet som skapes ved å mikse tekstur, lys og mørke inn i et lappeteppe av eviggrønne nyanser. Bruk gjerne store potter, til store planter.
Planteliste til skyggefulle steder:
Akeleie, alunrot, arum, azalea, blåregn, sisselrot, bjønnkam, kongsbregne, ormegras, strutseving, blåbær, bjørnebær, eføy, blåtopp, japansk star, milium gress, prydgress Karl Foerster, hasselurt, hortensia, hosta, svarthyll, julerose, kaprifol, klatrehortensia, kirsebærlaurbær, blomsterløk, løytnantshjerte, praktmarikåpe, mose og sten med mose, ramsløk, gjøkesyre, rosestorkenebb, syrin, taks, tyttebær.
På nedenstående bilde har vi brukt selvvanningspotten Klimakrukken, som har plass til store planter og busker, ja også små trær.
____________________________________________________
Skrevet for Balcony Living av Boe Sallingboe fra Altan-alferne.dk.
Ønsker du mer informasjon om urbant byliv, kan du søke informasjon på altan-alferne.dk og urbangarden.dk, samt facebook/altan-alferne.
Boe Sallingboe har utgitt bøkene ”Naturen ind i byen” Gyldendal 2016 og ”Naturen forkæler din hjerne” Mellemgaard 2018.
Foto: Boe Sallingboe