Verdt å vite - og måle opp - før du kjøper parasoll

Verdt å vite - og måle opp - før du kjøper parasoll

Det finnes ikke noe bedre enn å sitte på balkongen sin en fridag, og nyte varmen fra solen. I Norge er vi flinke til å komme oss ut, og suge til oss av de herlige solstrålene.

Men noen ganger kan vi få for mye sol når vi sitter ute, og nyter godværet.  Derfor er det av og til godt å kunne skjerme av for solen. Heldigvis er det enkelt å skape skygge på balkongen med en god balkongparasoll.

Hos Balcony Living har vi satt sammen et bredt utvalg av balkongparasoller. Alle er produsert i god kvalitet, så de tåler å bli brukt år etter år. Våre ulike parasollmodeller kommer i mange forskjellige farger, og gir et stilfullt uttrykk, uansett om du foretrekker pangfarger eller mer nøytrale toner. 

Med våre mange beslag og festealternativer til balkongparasoller, er det lett å skape en skyggeplass når behovet oppstår. 

Innen du kjøper en parasoll til balkongen, er det flere ting du bør ta stilling til. Her kommer en oversikt over hva som er lurt å overveie, og hva du skal måle opp, før du kjøper deg en parasoll.

Størrelse

Størrelsen på den nye parasollen bør henge sammen med størrelsen på uteplassen, enten det er en balkong, hage, platting eller terrasse. Tommelfingerregelen er at hvis du har en balkong, altan eller en liten terrasse, så er alt med en diameter på mer enn 2,5 m en overdrivelse. Normalstørrelsen er en diameter på ca. 2 meter. Du skal hele tiden huske på aspekter som tilt-funksjonen (når parasollen vippes/knekkes), og det at en balkongparasoll relativt lett kan flyttes. En forholdsvis liten parasoll gir stor fleksibilitet. 

Fasong

Du bør overveie om parasollen skal være en rund eller firkantet modell. Det kan nemlig ha betydning for hvordan skyggen fra parasollen faller på uteplassen. Det mest alminnelige er selvfølgelig en rund parasoll, men hvis balkongen f.eks. er lang og smal, kan en rektangulær parasoll være en bedre løsning.

Tilt/knekk

I forlengelsen av spørsmålet om fasongen på balkongparasollen, bør du overveie om du ønsker en parasoll med, eller uten tilt (knekk). De aller fleste av våre parasoller har tiltfunksjon, som gjør at du kan vinkle parasollen i forhold til hvor høyt på himmelen solen står. Det betyr at mindre parasoller som kan tiltes, kan klare seg like godt som større parasoller som ikke kan tiltes.

Håndsveiv

En parasoll kan åpnes/lukkes ved enten å skyve parasollen opp, eller med en håndsveiv. Hos Balcony Living finner du parasoller med begge alternativer. Hvis du synes det er tungt å skyve parasollen opp, er parasoll med håndsveiv den rette løsningen. De førstnevnte modeller har heisesnoren utenpå stangen, mens parasoller med sveiv har snoren skjult inne i stangen. De to varianter får visuelt litt forskjellig uttrykk.

UV-beskyttelse

Alle våre parasoller gir optimal beskyttelse mot UV-stråling, da de har en SPF (Sun Protection Factor) på +50. 

Farge

Du kommer til å bruke mye tid under parasollen i løpet av sommeren. Velg derfor en farge du ikke blir lei av. Du skal også huske på at mørke farger fanger varmen fra solen mer enn lyse farger, slik at det blir varmere å være under parasollen. Det kan også være lurt å overveie hvilken farge som passer sammen med det øvrige interiøret på balkongen, f.eks dine puter og pledd.

Parasollfot eller parasollbeslag?

Når du har funnet den parasollen som er den helt rette for deg, kommer den neste rekken av spørsmål, som handler om selv monteringen av parasollen. Her er det to muligheter - en parasollfot, eller et parasollbeslag.

Den klassiske løsningen er kanskje en parasollfot. Med da gulvplassen på de fleste balkonger er begrenset, er det flere gode alternative løsninger. Vi har for eksempel "halve" parasollføtter i forskjellige vektklasser. En "halv" parasollfot med vekt på minimum 25 kg kan under normale vindforhold, godt holde parasollen din på plass. En slik parasollfot kan plasseres helt inntil rekkverket, og blir veldig plasseffektiv.

Hvis du vil spare enda mer plass på balkongen, kan du velge et parasollbeslag i stedet. Vi har solide beslag som monteres på balkongrekkverket, slik at du kan sette parasollen direkte fast på rekkverket ditt. Dermed opptar parasollen ingen gulvplass.

Noen av våre balkongbeslag kan monteres på toppen av gelenderet – altså en vannrett montering. Mål tykkelsen på gelenderet innen du bestiller beslaget. 

Vi har også balkongbeslag som monteres på loddrette stolper – altså en loddrett montering. Da skal du måle omkretsen på stolpene, og mellomrommet mellom stolpene, før du bestiller.

På vindutsatte steder, og for de litt større parasoller, kan det være smart å gå for en kombiløsning med både parasollfot og beslag. 

Husk alltid å sjekke diameteren på parasollstangen slik at den passer med rør-diameteren på beslaget.

Se vårt store utvalg av balkongparasoller her
Se vårt store utvalg av parasollbeslag her
Se vårt store utvalg av parasollføtter her