Bark, yteved og forskjellige grader av kjernetre – bli litt klokere på teak-jungelen

Opprettet den

Bark, yteved og forskjellige grader av kjernetre – bli litt klokere på teak-jungelen
Her er den klare forskjellen mellom mykt og veldig oljeaktig kjerneved og jo mer tørt, og derfor lysere, splint

Teak er ikke bare teak. Det er faktisk en jungel av forskjellige kvaliteter og grader. Her kommer en rask gjennomgang av de forskjellige teak-kvalitetene du kan støte på når du skal kjøpe altanmøbler. 

 

Teak er særdeles velegnet til produksjon av utendørsmøbler, da treet er meget oljeholdig og har soppnedbrytende egenskaper. De naturlige oljene gjør også treet uspiselig for skadedyr som termitter. Det er et materiale som ikke nødvendigvis behøver mye vedlikehold. Hvis du velger å ikke olje dine altanmøbler i teak, så vil de få en grålig nyanse med tiden. Denne patinaen har selvfølgelig sin sjarme, men hvis du vedlikeholder teakmøblene dine, med for eksempel teakolje beholder treet sin mørke og varme glød. 

 

Teaktre inndelt i forskjellige kvaliteter, nemlig kjerneved, yteved (splint) og bark. 

  • Kjerneved er den innerst og dermed beste delen av teaktreet, fargen er ensartet mørk brun eller rødlig og har en overflate som kan virke nesten skinnende. Innen kjernetreet finnes det ytterligere graderinger, da man skjelner mellom Grade A eller Grade AB (hvor det er tillatt med en liten smule lyst tre). Grade A teak kan stå ubehandlet, eller den oljes, og holdbarheten på denne kvaliteten kan vare i helt opptil 50 år. 
  • Yteveden er den delen av treet som ligger mellom kjernen og barken. Yteveden er full av levende celler, og det er der vann og næringssalter sendes fra roten opp til bladene. Yteveden er betydelig lysere enn kjernetreet, man snakker da om den dårligste kvaliteten, kalt Grade C. 
  • Barken sitter naturligvis ytterst og skal beskytte det yteveden og kjernetreet mot uttørking, infeksjoner og fysiske skader. I tillegg leder den de organiske vekststoffene fra bladene videre til grenene, stammen og røttene. Barken fra teaktre har visstnok gode medisinske egenskaper, men kan ikke brukes i møbelproduksjon. 

 

Det lages mange billige møbler i den omtale Grade C-kvaliteten, men holdbarheten er dessverre ikke særlig imponerende og treet har en tendens til å sprekke. Typisk koster denne kvaliteten 1/10 av prisen for kjernetre og denne kan det også produseres billige teakmøbler.

 

Hos Balcony Living bruker vi utelukkende holdbart A eller AB tre – aldri den dårlige C-kvaliteten. 

 

Se vårt store utvalg av teak balkongstoler her
Se vårt store utvalg av teak balkongbord her
Se vårt store utvalg av teak blomsterkasser her


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din